T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / URLA - Perihan Mahmut Celalettin Demirgüreş Ortaokulu

Hayırseverlerimiz

Okulumuzun Hayırseverleri

                                   Hayırseverlerimizin Özgeçmişi

PERİHAN- MAHMUT CELALETTİN DEMİRGÜREŞ

Okulumuzu yaptıran hayırsever işadamı Celalettin Demirgüreş 1907 yılında İzmir’de doğmuştur. 1923–24 yıllarında İzmir Mithatpaşa Sanat Okulu, Tesviye bölümünden mezun olmuştur. Yüksek öğrenimini Rusya’da tamamlamıştır. Sanayici ve iş adamıdır. Demirle güreşen ve demirlere istediği şekli veren Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika gibi kıtalarda adını duyuran Celal Demirgüreş Aydın asfaltı üzerinde kurduğu muazzam fabrika ile Türk milletine ve Türk ekonomisine hizmet etmiştir.

Memleketimizde çırçır makinelerinin ilk imalatçısı olan Demirgüreş, İngiltere, Pakistan, Afganistan, Arap ülkeleri ve İspanya gibi ülkelere muhtelif zamanlarda çırçır makineleri ihraç ederek Türk ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur. Ayrıca 1942 yılında ilk defa mensucat yedek parçası imal ederek savaş yıllarında fabrikaları durmaktan kurtarmıştır.

Kurduğu çelik döküm tesisleri ile iş hayatındaki atılımlarına devam etmiş ve ekonomimize olan katkısını pekiştirmiştir.

1946 yılında Perihan hanımla evlenmiş; üç erkek ve bir kız çocukları olmuştur. Perihan Demirgüreş 1927 yılında İzmir’de doğmuştur. Eğitimini Kız Enstitüsünde tamamlamıştır. 1946 yılında Mahmut Celalettin Bey ile evlenmiştir. Perihan Hanım halen Alsancak’ta ikamet etmektedir.

Mahmut Celalettin Demirgüreş 16 Mayıs 1986 tarihinde vefat etmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.12.2012 - Güncelleme: 14.12.2023 17:00 - Görüntülenme: 1037
  Beğen | 1  kişi beğendi

Etiketler :
Hayırseverlerimiz,